Składniki:
1 opakowanie Smarowańca klasycznego z nerkowców Wege Siostry
1 zielony ogórek
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
5 łyżek zimnej wody
sól
pieprz
Wykonanie:
Ogórek przekrawamy na pół i łyżką wydrążamy pestki. Ścieramy go na grubych oczkach tarki. Solimy i przekładamy do miseczki. Po 10 min przekładamy ogórka na sitko i zostawiamy na chwilę, by odciekła z niego woda.
W tym czasie, przekładamy do miseczki Smarowańca z nerkowców i łączymy go z kilkoma łyżkami zimnej wody – tak, by miał konsystencję gęstego jogurtu. Przeciskamy do niego ząbek czosnku, dodajemy oliwę, startego ogórka, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Mieszamy, wstawiamy roślinne tzatziki do lodówki i chłodzimy jeszcze przez 30 min.
Gotowe!
Najlepiej smakuje jako dip do grillowanych warzyw i pieczywa.
Comments