Składniki:
Naleśniki
3/4 szklanki mleka roślinnego (najlepiej owsianego, ale może być też sojowe)
1/2 szklanki wody gazowanej
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
Z podanych proporcji wyjdą 4 duże naleśniki i 1 mały.
Sos
szklanka soku z pomarańczy
2 łyżki syropu klonowego
wanilia
opcjonalnie: bardzo dobrze wyparzona skórka z pomarańczy oraz kawałki pomarańczy
Wykonanie:
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na minimum 15 minut. Smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej patelni.
Po usmażeniu naleśników na patelni podgrzać ze sobą syrop i Roślinną Osełką z Nerkowców. Chwilę karmelizować. Dolać sok z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskany) i wanilię, a następnie redukować sos przez około 5-7 minut aż trochę zgęstnieje.
Włożyć do sosu pierwszego naleśnika, dokładnie „utopić” go w sosie, następnie złożyć w trójkąt i przesunąć na bok patelni.
Tak samo postępować z resztą. W międzyczasie można wrzucić plastry pomarańczy i skórkę. Końcowo na patelni znajdą się 4 naleśniczki dokładnie umoczone w pomarańczowo–maślanym sosie.
Wyłożyć na talerze i delektować się tym francuskim przysmakiem.
Przepis i zdjęcia autorstwa Zosi Zalewskiej (instagram.com/zalewianka)
Comments