Składniki:
2 duże pomidory (około 500g)
2-3 garście truskawek (około 150-250g – mogą być mrożone)
1 ogórek (opcjonalnie)
4-5 łyżek Toczonego od Wege Sióstr (najlepiej wersja Chipotle)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka gałązek świeżej bazylii
1 łyżka octu balsamicznego
1 kromka chleba pszennego lub pół bułki pszennej lub kilka plasterków tofu
1 łyżeczka soli (lub więcej do smaku)
dużo świeżo mielonego pieprzu
makaron dowolny (najlepiej ramen, spaghetti lub tagliatelle)
garnek wody z lodem lub wychłodzonej porządnie w lodówce (do schłodzenia makaronu po ugotowaniu)
Do podania:
można użyć grzanek i większej ilości świeżych ziół
Wykonanie (20 minut):
Gotujemy makaron aż będzie miękki.
Z pomidorów usuwamy szypułki (trochę również wycinamy ze środka).
Truskawki myjemy porządnie, jeżeli mamy takie życzenie to usuwamy szypułki.
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokoobrotowym blenderze.
Blendujemy na gładko.
W tym czasie cedzimy makaron, przelewamy zimną wodą i od razu przekładamy do zmrożonej wody, którą wcześniej przygotowaliśmy.
Przecieramy chłodnik z pomidorów truskawek i Toczonego przez sitko – możemy go schłodzić lub jeść od razu.
Zimne kluchy zalewamy chłodnikiem, mieszamy.
Posypujemy Vermezanem od Wege Sióstr i ziołami.
Smacznego!
Przepis i zdjęcia autorstwa Tomka Mędrka (instagram.com/tomek.medrek, www.veganhigh.pl)
Comments