Składniki:
łososiowa marchewka
2 średnie marchewki
5 łyżek oleju lnianego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
ulubione pieczywo (u nas bułka owsiana)
czerwona cebula
świeży ogórek
świeży koperek
Wykonanie:
Łososiowa marchewka potrzebuje chwili w lodówce, więc najlepiej przygotować ją kilka godzin lub dzień przed.
Za pomocą obieraczki, wykrawamy z marchewek długie wstążki. W rondelku mieszkamy wszystkie składniki na marynatę. Wrzucamy do niego marchewkę, doprowadzamy do wrzenia i na średnim ogniu gotujemy ok. 3-5 min.
Marchewkę z marynatą przekładamy do zamykanego pojemnika, studzimy i wkładamy do lodówki (na kilka godzin lub nawet cały dzień).
Gdy nasza łososiowa marchewka jest gotowa, przygotowujemy kanapki. Smarujemy grubą warstwę Toczonego z nori na ulubione pieczywo, wykładamy łososiową marchewkę, dodajemy plastry ogórka, cebuli i świeży koperek.
Kanapkę zamykamy, zabieramy ze sobą i cieszymy się nią, gdy tylko dopadnie nas głód.
Smacznego!
Comments