Składniki:
ulubiona bułka (polecamy ciabattę)
garść szpinaku, rukoli lub sałaty
boczniak 3 sztuki
pomidor 3 plastry
mała czerwona cebula 0,5 sztuki
przyprawy: kebab gyros 1 łyżeczka, sól szczypta
Przygotowanie:
Boczniaki kroimy w paski. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy przyprawę kebab gyros. Po 2 minutach dodajemy pokrojone boczniaki i smażymy razem przez około 5-7 minut.
Bułkę kroimy na pół i obie połówki smarujemy od serca Smarowańcem z nerkowców.
Na dolnej z połówek kładziemy garść zieleniny, na niej smażone boczniaki.
Następnie układamy plastry pomidora, którego posypujemy szczyptą soli i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Całość przykrywamy drugą połówką bułki.
Nasza pyszna zamykana kanapka gotowa do spakowania na roślinne drugie śniadanie czy lunch!
Przepis i zdjęcia autorstwa Martyny Adamczewskiej (www.instagram.com/ro_slinka_cieknie)
Comments